Studené světlo pomůže očím i kůži

06.04.2016 09:51

Nový impulz v léčbě světlem by mohly přinést výsledky výzkumného centra Photothera Labs, které se otevřelo v Čelákovicích nedaleko Prahy.

 

 

 

 

 

Základní součástí léčebného přístroje pro léčbu studeným světlem jsou specifické polymery, do kterých jsou přidávány práškové luminofory – tedy látky, které mohou vyzařovat světlo. 

„V principu je to jako kdybyste si představili RGB obrazovku, kde jsou jednotlivé diody složené ze spektra modré, zelené a červené. U nás to funguje tak, že ta modrá, zelená a červená je ve formě mikrokuliček specifického prášku. V určitých poměrech ho mícháme do toho správného polymeru tak, aby poté, co projde polymerizací, imitoval přesně tu barvu světla, kterou potřebujeme,“ říká Pavel Beneš, technologický ředitel Photothera Labs. 

Libovolně tvarovaná elektroluminiscenční součástka po připojení baterie vyzařuje studené světlo a po vložení do specifického obalu je možné se s ní v rámci pacientova zdravotního stavu bez obtíží pohybovat. Pozitivní vliv může mít na lidskou psychiku, při léčbě zrakových vad, nebo taky kožních onemocnění.

Dosavadní léčba světlem, kdy se po nasvícení uvolňují léčebné látky, je komplikovaná. Je totiž třeba složitě odvádět teplo a pacient se musí několikrát denně v nemocnici převazovat. 

„Obrovskou výhodu nové metody vidím právě v tom, že to studené světlo je skutečně studené, že máme k dispozici pouze tu viditelnou část a nevyrábíme zbytečně teplo,“ říká profesor Petr Arenberger z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a pokračuje: „Další výhodou je, že se to dá zabalit pod obvaz, obvaz sám o sobě svítí a rána se nemusí převazovat kvůli osvěcování.“ 

Zdroj studeného světla je momentálně ve vývoji. „Není to zatím komerčně dostupné, je to v rámci experimentu, ale předpokládám, že do roka až dvou budeme mít připravené běžně použitelné materiály,“ uzavírá Arenberger.

Zpět

Kontakt

Vše o diabetické retinopatii

diaoko © 2014 Všechna práva vyhrazena

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode